Втори принцип 动中求静 Dong zhong qiu jing 2/2

Втори принцип 动中求静 Dong zhong qiu jing 2/2

Втори основен принцип част 2

动中求静
Dong zhong qiu jing

dong движение;

zhong – в, във; център;

qiu – търся; стремя се към; изисква;

jing покой, спокоен

Търси покоя в движението

Разбира се съществуват и изключения

Да поговорим например за ходенето. При ходене ръцете се движат. Ще изглежда неестествено, ако повдигате лявата си ръка и едновременно стъпвате с левия крак. Естественият ритъм не е такъв, но има хора, които вървят по този начин; изключения съществуват.

В Тайдзицюан, обаче, съчетаването на движенията и дишането трябва да е естествено. За начинаещите в изучаването на движенията на Тайдзицюан, които не са достатъчно добре запознати с десетте основни принципа, често е трудно да се справят с координирането на всички движения. Когато мислите за крака, забравяте ръката. По време на този етап съчетаването на вдишването с движенията няма да се получава много точно, няма да можете да мислите за всичко. Тайдзицюан всъщност е движение за цялото тяло. Всички движения започват от областта на кръста и хълбоците. Движенията не са локализирани в ръцете или краката, а се смятат за движения на цялото тяло.

Ако все още не умеете да координирате движенията на тялото си, а в същото време започнете да се притеснявате и за дишането, няма да се чувствате много удобно по време на практикуването. Затова имайте търпение. Научете се да изпълнявате движенията правилно и с времето ще започнете естествено да съчетавате дишането с движенията.

При практикуването на Тайдзицюан постарайте се “Ци “да потъне в “Дантиен”, дишането да е естествено.

Когато говоря за “Дантиен” имам предвид областта под пъпа. Не става дума за определена точка, а по-скоро за цялата коремна област. В тази област трябва да изпитваме усещане за пълнота, тогава ще можете да използвате естествено коремно дишане. Ако стягате стомаха, дишането ви става неестествено и неудобно. Така е по-вероятно и да загубите своята стабилност. Затова “потъването на Ци в Дантиен” трябва да стане плавно и естествено. С това приключват обясненията по тази точка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *