Разговор с Майстор Ян Дзюн, Глава на фамилията Ян, Част 2

Разговор с Майстор Ян Дзюн, Глава на фамилията Ян, Част 2

ДБ: Нека да поговорим за Дао на изучаването, на обучението. За начинаещите, за времето нужно да въведеш ученика, как да им помогнем да запомнят? Как да разрешим проблема със запомнянето чрез Дао на изучаването?

ЯД: Всъщност това е голям проблем за съвременните хора, как да учат правилно. В сравнение с традиционния процес изглежда, че всеки бърза твърде много. Една част от бързането може да дойде от самите вас, а друга от учителя ви.

ДБ: Съвременният ученик иска прекалено много за много кратко?

ЯД: Това е една от причините. В традиционния процес през първите няколко години обикновено не те учат на много. Работиш със съучениците си основни техники, но през това време чуваш много, виждаш много и така, когато минеш основата, новото няма да те изненада. Това е много плавен процес.

ДБ: Моделът на обучение тук на Запад е урок след урок, стъпка по стъпка.

ЯД: Не само това, във всекидневния живот тук ние учим по времето на тренировката и след това всички се разделят, след това няма кой да ви помогне, докато се упражнявате сами. В Китай преди и след тренировката хората отделят време, за да си помагат. Както е животът тук, това е трудно да се промени. Може би, ако позабавим малко нещата, ако отделим повече време да работим заедно, това би помогнало на някои хора. Времената се промениха и ние трябва да променим методите на обучение. Когато аз преподавам, не винаги следвам точна програма като машина. Трябва да следвате учениците, колко могат да възприемат и от какво се интересуват.

ДБ: Трябва ли да изискваме от учениците си първо да запомнят определена поредица и след това да им показваме нови движения.

ЯД: Не, не искам да кажа това, защото това ще е много стриктно за тях и те може да си помислят, че никога няма да ги научат. Разбира се, ние трябва да изискваме определено ниво на умение, но трябва да правите всяка тренировка интересна. Ако правите едно и също нещо отново и отново хората ще загубят интерес преди да могат да извлекат полза от Тайдзицюан. Това може би е причината, поради която учениците стигат до половината и после си тръгват.

ДБ: Искам да те питам за това, защото изглежда, че много започват да тренират Тайдзи, но малцина продължават докрай. Дали това става, защото формата е дълга и трудна за запомняне?

ЯД: Това се случва, защото тренировките не са интересни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *