Да се обединим

Да се обединим

Това често се чува и се повтаря от всички инструктори, но какво точно да обединим?

Естествено е да започнем от тялото.

Първо обединяваме краката, стъпили здраво на земята, после отпускаме тозобедрените стави, които ще ни трябват, за да се използват при ритниците. След това насочваме вниманието си върху кръста, който е изключително важен за цялата сила, и реално обединяване на тялото. Той е кормилото, но и генераторът на сила, която протича от там към краката и към ръцете.

След това гърбът, който трябва да е изправен, за да протече силата нагоре към ръцете. Важно е раменете да са отпуснати и да осигуряват възможност за движение. Свързват се двете ръце, като се контролират, изпълнявайки движения заедно и насочено.

Дишането също трябва да се обедини с движението.

Как да дишаме? Дишането е естествен процес, който ние не контролираме, но можем да насочим в специфични начини на дишане, които имат различна цел – дишане за здраве, дишане за медитация и дишане по време на бой, затова и дихателните практики са различни.  Бойното дишане е по-различно, дълбоко и коремната кухина, сякаш е опасано от стоманен обръч от мускули, които предпазват проникването на протвниковата сила вътре.

Знанието, теорията, стратегията, тактиката са също важни елементи, защото какво е да имаш една обединена машина, готова за действие, но в нея да няма координати, карта и цели за постигане и предпазване на важните части от нея по време на атака. Затова се разучават различни методи за атака, контраатака, защита, офанзивни и дефанзивни стратегии, идеи за следване, водене или пресичане на аатката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *