История

Тай Чи Традиция

Ян Лучан, познат също като Ян Фукуй (1799-1872) е роден в Гуанпин. Той е известен учител по Тайдзицюан в Китай през втората половина на 19 век, създателят на Ян стил Тайдзицюан.
Според няколко източника Ян Лучан за пръв път изучава Тайдзицюан при фамилия Чън от Чън Чансин през 1820 година. В последствие той получава разрешение от учителя си да отиде в столицата Пекин и да обучава собствени ученици.
През 1850 година Ян е нает от императорското семейство да им преподава Тайдзицюан, както и на няколко части от техните елитни Манджурски императорски телохранители в Забранения град в Пекин.

Това е началото на разпространяването на Тайдзицюан от фамилен стил от едно малко село в централен Китай до международен феномен. Поради влиянието му, а и поради броя на учителите, които той обучил, включително и наследниците му, Ян е пряко признат за основател на четири от петте Тайдзицюан фамилии (Ян, У /Дзиенцюен/, Сун, У /Хао Уейджън/ стилове).

Грандмайстор Ян Лучан предава своето изкуство на своите синове:
Ян Ци, пъвият му син, който умира млад.
Ян Банхоу (1837-1892), вторият му син, който доживява до зрялост. Той остава в Пекин като инструктор по бойни изкуства на китайското Императорско семейство.
Ян Дзиенхоу (1839-1917), третия му син, който предава Тайдзи на синовете си Ян Шаохоу (1862-1930) и Ян Чънфу (1883-1936).
Ян Лучан е известен също като Ян „Непобедимия”.

Тай Чи Традиция

Ян Дзиенхоу (1839-1917) е най-малкият син на основателя на Ян стил Тайдзицюан, Ян Лучан. Той е един от известните учители на бойното изкуство Тайдзицюан в късните години на династия Цин.

Синовете на Ян Дзиенхоу – Ян Чънфу и Ян Шаохоу, станали продължители на известната вече генерация учители по Тайдзицюан. Ян Чънфу става наследник на фамилния стил.

Принципи

Ян Чънфу (1883-1936) е признат от историята като най-известният учител на Ян стил Тайдзицюан в Китай.
Той е роден в известната Ян Тайдзицюан фамилия, син е на Ян Дзиенхоу и внук на създателя на стила – Ян Лучан.

Заедно с по-големия си брат Ян Шаохоу е сред първите учители, които предлагат обучение по Тайдзицюан на широката публика в Пекинския Изследователски Институт по Физическо Възпитание от 1914 до 1928 година.

Грандмайстор Ян Чънфу се премества в Шанхай през 1928 година. Тогава той е променил, към по плавна и мека, по-динамичната техника, която е научил от семейството си, избира дългите и широки движения като стандарт -“Да Дзя”.
Оттогава неговата плавна и равномерна голяма форма е стандарта на Ян стил Тайдзицюан.

Неговите синове продължават да преподават изкуството, научено от баща им:
Ян Джънмин (1910-1985), първият му син, който първи показва Ян стил Тайдзицюан в Хонг Конг.
Ян Джъндзи (1921), вторият му син
Ян Джъндуо (1926), третият му син, който живее в провинция Шанси и е широко признат за най-значимия от живите учителите на Ян стил Тайдзицюан, наследник на фамилния стил.

Тай Чи Традиция

Ян Джъндуо е наследник, четвърта генерация, от фамилия Ян и международно признат носител на нейното богато наследство.
Той е роден в Пекин през 1926 година и е правнук на Ян Лучан, създателят на Ян стил Тайдзицюан.
Неговият дядо е Грандмайстор Ян Дзиенхоу, втора генерация фамилия Ян.

Баща му е Ян Чънфу, трета генерация фамилия Ян и е един от най-известните Грандмайстори на бойни изкуства на миналия век.

Формите, установени от Ян Чънфу през последните му години, са този стандарт, на който Грандмайстор Ян Джъндуо ревностно подражава, когато преподава и които той се стреми да постигне в собствената си практика.
Още много млад той започва обучението си при баща си и след неговата смърт продължава да се учи от по-големия си брат. Той усърдно работи над разбирането и подобряването на теорията на Тайдзицюан. Неговото търпение е отражение на характера на баща му. Той притежава голямото желание да предаде изцяло уменията на своите предци и щедро споделя ползата от Тайдзицюан.

През 1960 година Грандмайстор Ян Джъндуо се премества в гдад Тайюан, провинция Шанси. Оттогава Ян стил Тайдзицюан постепенно се разпространява не само там, но и в други градове, провинции и държави.
Сега учениците му наброяват десетки хиляди в провинцията където живее и броят им в света расте все по-бързо.
Той е пътувал до 8 различни държави, за да сподели таланта и изкуството си.
От 1980 година той заема поста на Заместник председател на Ушу Асоциацията в провинция Шанси.

През 1982 година Ян Джъндуо основава Ян Стил Тайдзицюан Асоциация в провинция Шанси и оттогава е неин Председател. Сега Асоциацията има над 30 000 члена в цялата провинция и е най-голямата организация по бойни изкуства от вида си в Китай.

През 1996 година Китайската Ушу Академия подрежда Ян Джъндуо сред стоте най-добри Грандмайстори на Ушу в Китай.
През октомври 1998 година Ян Джъндуо, заедно с внука си – Ян Дзюн, основава Международната Ян Стил Тайдзицюан Асоциация, заемайки поста Председател на Борда.
Под неговото ръководство само за една година Международната Асоциация се разраства до 18 центъра в 9 страни с над 350 члена.

Грандмайстор Ян Джъндуо се появява на кориците и страниците на списания за Тайдзи и други бойни изкуства в Китай и в чужбина. Той е написал пет книги върху изучаването на Тайдзи и безброй статии.
Създател е на три пълни серии от видео записи на обучение по системата на Ян Стил Тайдзицюан, в които е показана цялата система.
Понастоящем той живее в Китай.

Тай Чи Традиция

Ян Дзюн е роден през 1968 година в град Тайюан, наследник пета генерация на създателя на Ян стил Тайдзицюан.
Той е син на Ян Даофан и внук на Грандмайстор Ян Джъндуо.

Ян Дзюн започва да тренира с Грандмайстор Ян Джъндуо, когато е бил само на пет години. Той е овладял формата без оръжие на Тайдзицюан, меч, сабя, бутащи ръце, както и някои други форми на Тайдзи.

Грандмайстор Ян Джъндуо заминава за Сингапур през 1982 година и започва да взима все по-често своя внук Ян Дзюн със себе си, за да му помага при преподаването.
Ян Дзюн завършва Университета по физическо възпитание в провинция Шансъ през 1989 година.
От 1995 година Ян Дзюн заема поста „Заместник председател на обучението в провинция Шансъ” в Ян Стил Тайдзицюан Асоциацията, която е с повече от 30 000 члена. Същата година Националната Китайска Ушу Академия го признава за Ушу майстор в провинция Шансъ.

През 1996 година получава сертификат за най-високото ниво на национален съдия и заема мястото на главен съдия на Националното Тайдзицюан първенство на Китай през 1998 година.

След почти двадесет години тренировки и многобройни семинари из света със своя дядо и пряк наставник, Грандмайстор Ян Джъндуо, Майстор Ян Дзюн става самостоятелен учител. Неговото майсторство е неоспоримо – формите му са перфектно съчетание на твърдост и мекота, умение и усет, умереност и изразителност.

През октомври 1998 година Майстор Ян Дзюн създава „Международна Асоциация по Ян Стил”заминава за щатите и основава школа в Сиатъл, Америка.
Майстор Ян Дзюн е първият член на фамилията Ян, който живее извън Китай.

През годините създава школи в над 30 страни на света, пътува за семинари и уроци цели 20 години.

Записва поредица от учебни филми за Дългата форма 103 позиции, форама със сабя, форма с меч, бутащи ръце.

По негова идея се провежда първият в света Тай Чи симпозиум, който събира на едно място всички тай чи фамилии и те тренират заедно.

Майстор Ян Дзюн е определен за бъдещият носител на наследството на фамилия Ян.