Как да се тренира буферът?

Как да се тренира буферът?

Как да се тренира буферът?

Трудно, много трудно, ако човекът не е готов да усеща, и много лесно, ако човекът е готов да усеща.

Развиването на усещанията води до сблъсък с ново вселена, която си има своите правила и вид тренировка. Както мускулите се тренират по определен начин, така и усещането си има свой начин на тренировка. Тренираме самостоятелно, с човек и под стрес.

тренира

1. Той може да се тренира самостоятелно и затова са измислени формите, за да може човек първо сам да усети себе си.

  • Да усети ставите и мускулите си
  • Сухожилията и кожата си
  • Да усети кога, откъде тръгва движението
  • Как то се развива
  • Как и кога спира или не спира
  • Как се заражда, контролира и проявява
  • Как се зарежда енергията
  • Как тя се насочва и как тя се изстрелва…

тренира

2. Усещането на буфера след това се тренира и с човек, защото вие може да усещате прекрасно себе си, но да не усещат противника, защото това е друг тип тренировка на усещането.

Много хора си мислят, нека първо аз да тренирам само сам и да усетя себе си, а после като усещам себе си, ще усещам другия… Това е илюзия, която и аз съм преживял, която води до сурови уроци.

Тези три метода – самостоятелен, с човек и по време на бой, трябва да се тренират заедно, а не един след друг, защото човек свиква със себе си, усеща себе си, но когато се намеси друг, той го отхвърля, изблъсква, притеснява се и се стресира, вместо да работи с неговата енергия.

тренира

За да се тренира усещането и буфера с човек има измислени упражнения – ЧиСау или ТуиШоу. Там човек трябва да е внимателен и да тренира усещането на другия  и на себе си, както и променящата се ситуация, да следва променящия се усет и да го води, направлява, покрива. Тук голяма грешка от много практикуващи е, да започнат да се бият и удрят само в този тип упражнения. Така те се стресират, стягат, за да поемат ударите, спират да усещат и упражнението вече е провалено. При следващият път, когато тренират усещане, те няма да има спокойствие да се отпуснат, да настроят усещането си и вниманието да усещат, а ще се притесняват да бъдат ударени и ще очакват болката, което ще провали смисъла на упражнението. Затова в този тип упражнения е добре да има избутване, ако ученика или партньора е сгрешил, а не само удари, които да го стресират.

тренира

В Чисау и Туишоу може да се тренира усещането за буферите в трите дистанции и как те работят заедно един с друг, как работят с центровете на енергия и движение, и как да се контролират центровете на енергия и движение на партньора или ученика.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *