Бойно изкуство

Бойно изкуство – Тай Чи Чуан

Бойно

TАЙДЗИЦЮАН

Тайдзицюан (транскрипция на пинин Taijiquan, буквален превод: “Боксът Тай Дзи”), е китайско бойно изкуство с дълга история. Първите сведения за него идват до нас още от времето на династия Тан (618-907). Тайдзицюан е добре познат като дълга поредицата от бавни и плавни движения. Те се играят всяка сутрин в парка от хора в Китай и по целия свят. Тайдзицюан е най-известното бойно изкуство в целия свят, практикувано от милиони хора всеки ден. ИСТОРИЯ Днес съществуват 5 различни стила Тайдзицюан, като първообразът на системата е Чън стил, който векове е бил семеен стил. За първи през 1820 година човек извън фамилията е посветен в тайните на системата. Неговото име е Ян Лучан. Той впоследствие става учител на императора и императорската гвардия. Това е и началото на традицията на Тайдзицюан във фамилия Ян.

ЗДРАВЕ

Тайдзи често е представяно и практикувано като терапия базирана на бойно изкуство. Има за цел подобряване на здравето и продължителността на живота. Изследователите на Тайдзи откриват, че дългогодишното му практикуване има благоприятно влияние върху подобряване на контрола над равновесието, гъвкавоста и сърдечносъдовото здраве. Също така  и върху заздравяване на костната и мускулна система. Изследванията показват намаляване на прага на болката, стреса и тревожността. Други проучвания разкриват подобряване на сърдечносъдова и дихателната функция при здрави хора както и при тези, които са били подложени на байпас на коронарната артерия. Пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, инфаркт, артрит и множествена склероза, постигат подобряване благодарение на Тайдзи. Тайдзи също така показва намаляване на симптомите на хиперактивност с дефицит на концентрация при подрастващите. Плавните и спокойни движения на Тайдзи изненадващо изгарят повече калории от сърфирането и почти толкова, колкото спускане със ски. Освен това Тайдзи значително подсилва различни аспекти от имунната защита и е доказано, че намалява случаите на тревожност, депресия и цялостно разстройство на психиката. Предварителни изследвания откриват и доказателства, че Тайдзи и свързаният с него Цигун спомагат за намаляване на острите прояви на диабет.

СИЛА И ДУХ

Традиционното обучение по Тайдзицюан цели да се изгради усет за движение и едновременост, усещане да силата на натиск и атака, като се достига до реално приложими принципи за самозащита. Бойният аспект на Тайдзицюан разчита на усета за движенията на противника и за центъра на тежеста му и именно той направлява подходящото противодействие. Сполучливото въздействие или “улавяне” на центъра на тежестта на противника още с първото докосване – това е основната цел на тренировките на изучаващия Тайдзи и оттук всяка друга техника може да последва без видимо усилие. Бдителното спокойствие, което е нужно да се постигне нужната чувствителност се придобива с течението на тренировки първо бавни, повтарящи се, медитативни и спокойни, като по-късно се добавят активни, бързи, и динамични движения, бутащи ръце и двубои. Тайдзицюан учи на трите основни дистанции – близка, средна и дълга. Бутания и удари с отворена длан са по-чести отколкото юмручни удари, а ритниците обикновено се ограничават до кратката и долната част на трупа и в повечето стилове никога по-високо от кръста.

ТАЙДЗИЦЮАН Е ЗА ВСЕКИ

Тайдзицюан е изкуство за императори, достигнало и запазено до нас във фамилията Ян, която традиция е жива и днес в шестата генерация на семейството, Майстор Ян Дзюн. Тренирайте Тайдзицюан и ще усетите единството на вашето тяло, дух и енергия.