Първи принцип 虚领顶劲 Xu ling ding jin

Първи принцип 虚领顶劲 Xu ling ding jin

Изправяне на главата


Xu ling ding jin

xu празен; свободен; въображаем;

ling шия; смисъл; глава, вожд, предводител; хребет; ръководя, управлявам;

ding връх, най-високата точка на главата; повдигам [към върха]; подпирам, задържам

jin сила, енергия, усилие; чувство

Освобождаването на врата издига силата

Първият принцип се отнася до изискванията за главата. На китайски това е Xu ling ding jin или Освобождаването на врата издига силата. Идеята е главата да остане „празна”, но да е изправена нагоре. Този принцип се занимава основно с проблемите, които възникват в областта на главата.

При заниманията с Тайдзицюан някои хора имат навика да въртят главата си, или да я накланят на една страна или прекалено назад. За да се коригират тези проблеми, необходимо е главата да е в равновесно положение и вратът да е изправен, като че ли балансирате нещо на върха на главата си. По този начин, когато главата е изправена, енергията може да се издигне нагоре. Ако наведете главата си, вече нямате “енергичен” вид. Позицията ви също няма да изглежда добре. Ако накланяте главата прекалено назад, или надолу, или вляво или вдясно, ще изглеждате съвсем неелегантно.

Освен това, така се затруднява циркулацията в областта на главата. Ако правите тези грешки, няма да можете да издигнете енергията нагоре. Ян стил набляга не само на добрата позиция, но и на проявата на духа в областта на главата. Ако следвате правилата, очите трябва да гледат право напред, така ще имате енергичен вид. Ако погледът ви е насочен надолу, губите енергичния си вид и няма да можете да издигнете енергията към върха.

Накратко, при практикуването на Тайдзицюан изискването за главата е да е изправена и в равновесно положение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *