Китай – отвъд познатото, пътепис на Станислав Багалев Част 6

Китай – отвъд познатото, пътепис на Станислав Багалев Част 6

3 Август

Мемориалния комплекс на Фамилия Ян

В един от малкото дъждовни дни посетихме мемориалния комплекс и гробниците на семейство Ян, фамилията, създала и популяризирала ТайДзи в цял Китай и в целия свят. Разяснени ни бяха строгите правила за облекло и цветове на облеклото, поведение, ред и чак след това можехме да пристъпим смирено и с уважение към официалната церемония по почит на първопредците на фамилия Ян. На това място са тленните останки на създателя Ян Лучан, на Ян Дзиенхоу и Ян Банхоу, на Ян Чънфу и други членове на различните поколения. Целият мемориален комплекс е издържан в концентрични кръгове – огромен кръг с вода опасва комплекса, който все още се строи, а мащабните проекти за него са много големи, в полукръг е основният олтар, а в кръгови гробници са положени останките на майсторите на фамилията.

Всички бяхме наредени в редици, личните ученици напред, всички останали назад, с бавни стъпки пристъпяхме със запалени пръчици в ръка, за да можем да отдадем почит на първо предците и основателите на стила.

Всичко беше притихнало, слънцето се беше скрило зад облаци, а всички стояхме там, усещайки как времето и традицията са пред нас…..

След кратко пътуване отидохме и до родната къща на Ян Лучан, и до мястото, където той е живял, тренирал и обучавал синовете си.

Къщата бе в края на града, построена отново, тъй като през годините е била разрушена. Възстановена изцяло, ние можахме да видим стаите за живеене, стаята за тренировка, двора и местата за почивка и тренировка, както и да направим обща снимка в задния двор до реката.

Да си на мястото, където легендата започва, където един майстор и неговите синове променят света на бойните изкуства, .. ето това е незабравим миг, който всеки от нас ще помни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *