Китай – отвъд познатото, пътепис на Станислав Багалев Част 7

Китай – отвъд познатото, пътепис на Станислав Багалев Част 7

4 Август

Рожденият ден на грандмайстор Ян Джъндуо, който стана на 90 години!

Една от живите легенди на бойните изкуства, синът на грандмайстор Ян Чънфу, който бил един от най-големите бойци на Китай. Човекът, доказал ТайДзи в цял Китай и довел популярността на стила до най-известното бойно изкуство в Китай и в света. Само в Китай тренират над триста милиона китайци всеки ден, а за целия свят бройката е двойна.

За това и Ян Джъндуо има голям принос. Той популяризира стила в цял Китай, но и започва да преподава и в чужбина. Провежда семинари в Малайзия, Тайван, Америка, Италия, Франция, и северна Европа. Със себе си взима и тогава младият Ян Джун, за да му помага, но и да го въведе в света на бойните изкуства.

Високо признат майстор

Грандмайстор Ян Джъндуо е един от седемте високо признати майстори в Китай с най-висока степен и огромен авторитет. Той участва в семинари, лекции, демонстрации, предавания, издал е учебни книги, филми и множество телевизионни предавания.

Неговият рожден ден бе едно голямо събитие с международно признаване на неговата работа, труд и успехи. В един огромен ресторант в Тай Юан за над хиляда гости, наредени на маси от по десет човека, на сцена, с размерите на театър и светещ екран, с размерите на голям кино екран, се излъчваха документални филми и клипове в негова чест. Изказваха се хора от целия свят, присъстваха хора от цял Китай и Азия, от Америка, Канада, Мексико, Бразилия, Аржентина, Чили, Русия, Италия, Франция, Швейцария, Румъния и България.

Пищно организирана програма

Програмата бе пищна, приветствия, танци, демонстрации, китайски театър. Организиран бе и Чача слайд от хора от международната асоциация, където имаше и сериозно българско участие.

Подаръците бяха много, някои се връчваха общо, но на чужденците бе отредено специално място и всеки един лично минаваше през градмайстора и го поздравяваше, давайки специален подарък в червен плик.

Настроението бе приповдигнато, а след тостовете в малките китайски чашки с тяхната ракия, и виковете “Ганбей” – до дъно, всички бяха още по-усмихнати и приобщени.

Всеки се запознаваше с хора от целия свят. Всеки бе представен подобаващо и се осъществиха безброй полезни контакти, които са изключително важни за бъдещото развитие на стила.

Грандмайстор Ян Джъндуо бе заобиколен от цялото си семейство. Изглеждаше жизнен и усмихнат, а стотиците му ученици засвидетелстваха голямата си обич и почит към него и неговото дело.

Един уникален човек, един уникален момент, споделен с приятели, които гледат в една посока.

Прочетете и другите части на “Китай – отвъд познатото, пътепис на Станислав Багалев” тук…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *