Китай – отвъд познатото, пътепис на Станислав Багалев Финална част 8

Китай – отвъд познатото, пътепис на Станислав Багалев Финална част 8

5 Август

Приемане на лични ученици

Специалната церемония по приемането на лични ученици на грандмайстор Ян Джун бе другото важно събитие, отредено в програмата.

Традицията на стила повелява, ръководителите на фамилията да избират своите лични ученици, като те трябва да са били лоялни към стила, да са на високо ниво, и да са направили множество стъпки по популяризирането на стила в своята държава. Това бе третата церемония по приемане на лични ученици, като на всяка една от тях бяха приемани по девет човека от различни държави. Тази година бяха от Америка, Канада, Бразилия, Франция, Италия, Швейцария и България.

Тихомир Тодоров, от Стара Загора, бе приет като личен ученик на грандмайстора с фамилното име Ян Янхъ.

Това е огромна заслуга за неговата всеотдайна работа за популяризирането на стила, организирането на семинари в страната, посещаването на редица семинари в целия свят, както и неговата работа по въвеждането на Тайдзи като магистърска специалност и програма във Великотърновския университет, едно уникално събитие, единствено по рода си в целия свят. Така в бъдеще ще има възможност да се преподава висше обучение по Ян стил Тайдзи на хора от целия свят в България.

С Тихомир ни събира многогодишно познанство и приятелство, особено скрепено от майстор Ян през последните десет години, което доведе до много важни събития в страната, и което ще даде възможност за още по-голямо развите на стила, а със специалността във Великотърновския университет, ще има и отклик в света.

Церемонията бе впечатляваща, подредена и строго по китайските традиции.

Първо всички се нареждат според възрастта си, майстор Ян Джун получава разрешение от грандмайстор Ян Джъндуо да приеме нови ученици. След това сяда в центъра с жена си и очаква церемонията.

Ученикът подготвя червен плик, в който пише неговата клетва, покланя се пред майстора на колене, след това този плик се отваря и подписва от представителите на другите Тайдзи фамилии, и се скрепява с печат. През това време ученикът, коленичил, подава чай на майстора, той отпива, и така символично той става част от него. След това същата церемония се повтаря и с жената на майстора, като след това, ученикът има право да ги нарича Шъфу – татко, и Шъмо, майко. Той дава подарък с наведена глава, а те му връчват истински боен меч с надпис и инкрустирано името му на китайски и английски език.

Следват традиционните три поклона и снимка с дипломата с майстора.

Всичко протича в тишина и концентрация, защото е важно да се осъзнае приемането на нов член във фамилията като стъпка, която да даде възможност за бъдещото разпространение на стила в целия свят и запазването на истинската му традиция, за да не изчезне то през вековете.

Една уникална церемония, на която бе приет първият български ученик, станал част от фамилията Ян.

 

6-9 август

Семинар с майстор Ян Джун

През трите дни се проведе интензивен семинар по Тайдзи, воден от грандмайстор Ян Джун, организиран от Тайдзи асоциацията на Шанси, с ръководител неговия брат – майстор Ян Бин.

На семинара присъстваха сто и петдесет човека, от които само четиридесет бяха европейци и американци.

На семинара майстора сподели важните идеи за тренировка на тялото, усета и духа, показа основни идеи за работа с кръста, за свързаността му с ръцете и краката, премина детайлно през цялата форма, показа приложенията и, и как те се случват от бутащи ръце и от динамична позиция.

Важно бе да се присъства на такъв тип семинар, за да се види как стила се тренира в Китай, в неговата родина, в родният град на фамилията. Да си част от усещането, че Тайдзи не е само вече принадлежност на китайците, а има и други хора, които тренират, и то не на по-ниско ниво от тях, е огромно удовлетворение и мотивация.

Ние вече сме истинска част от традицията, от стила и от уменията.

Мечтите се сбъдват, стига човек да ги следва със сърцето си и с душата си, да не се отказва и да не се предава.

Духът е жив, той ни дава сила да продължим напред.

Прочетете и другите части на “Китай – отвъд познатото, пътепис на Станислав Багалев” тук…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *