Световно първенство по Тай Чи в Бургас 2018

Световно първенство по Тай Чи в Бургас 2018

26 септември 2018 – 1 октомври 2018

Третото световно първенство по Тай Чи се проведе в Бургас през 2018 година.

Световно

В него взеха участие 500 състезатели от 35 държави, сред които националите на Китай, Япония, Хонг Конг, Тайван, Сингапур, Макао, Бразилия, Русия, САЩ, Канада, Италия, Англия, Германия, Франция, Полша, България.

Световно

Признание за Ушу като олимпийски спорт

Световната Ушу федерация (IWUF) е призната от Международния олимпийски комитет по време на Зимната олимпиада в Солт Лейк Сити през 2002. Ушу беше част от програмата за култура и образование по време на олимпийските игри в Пекин, както и на младежките олимпийски игри в Нандзин през 2014 г. (YOG). През 2015 г. Ушу бе избран за един от осемте спорта, номинирани за препоръка като допълнителен спорт на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Световно

Световно

Световно

Тай Чи е спорт на 21 век

Тай Чи (Тай дзи цюан) е философия в движение, древно китайско изкуство, което е най-практикуваната Ушу дисциплина, призната от Световната здравна организация за спорт на 21 век. Над половин милиард души се занимават с Ушу, а над 100 млн. практикуват Тай Чи. Големият интерес към този стил налага организирането на отделно световно първенство, което се провежда на всеки две години, вече за 3-ти пореден път.
България и световната Ушу общност
Домакинството на България и Бургас на два световни форума в този спорт в рамките на три години (младежкият шампионат по Ушу от 2016 и световното състезание по Тай Чи 2018) е абсолютен прецедент и се дължи на големия респект на всички към постиженията на родното Ушу, всеотдайността и ентусиазма на българите.

Световно

Церемония по откриване на световното първенство по Тай Чи.

Грандиозна церемония по откриване на форума в Бургас събра овациите на чуждестранните отбори, станали свидетели на българските традиционни мотиви, националният герой Боримечката, в чиято роля се превъплъти актьорът Валери Еличов, както и ансамбъл „Атанас Манчев”.
В церемонията по откриването на Световното състезание, се включиха с приветствия още областният управител на Бургас – Вълчо Чолаков и кметът на Бургас – Димитър Николов.
По време на откриването на световното първенство президентът на българската федерацията по Ушу Стефан Колев каза:
„Това е най-практикуваният стил в УШУ, или както е по-популярно у нас Кунг Фу. Той е съчетание от оздравителна гимнастика и едно от най-опасните бойни изкуства. Практикува се от хора на всякаква възраст и социално положение като в същото време е много полезно за кондиция и на тялото, и на ума“.
Вицепрезидентът на Световната УШУ Федерация Антъни Го изнесе реч за откриването, като каза:
„В Световната УШУ федерация членуват 152 организации от цял свят, а българската е една от най-активните сред тях и помага нашият спорт да стане олимпийска дисциплина. От името на Международния комитет, благодаря на президента на вашата федерация – Стефан Колев за добрата организация и положения огромен труд“. Основната заслуга за поредната успешна кандидатура е на заместник-председателя на Българската федерация по Ушу – Петър Драгоев и доц. д-р Пенка Георгиева, председател на организационния комитет на VI Световно първенство по ушу за младежи, която оглави екипа и през 2018 за Световното по Тай Чи в Бургас. За провеждането на състезанието помагаха над шейсет доброволеца от различни училища в Бургас.

Българският национален отбор по Тай Чи

Националният отбор по Тай Чи бе представен от шестима състезатели, които участваха в общо 12 дисциплини на Тай чи чуан – със и без оръжие.
Отборът бе предвождан от Петър Драгоев, а останалите наши състезатели бяха Станислав Багалев, Димитър Тончев, Десислава Холодна, Иво Георгиев и Теодор Недев.

Тренировъчната програма бе много интензивна. Състезателите се подготвяха цяла година, като още на републиканското първенство по Тай Чи те завоюваха призови места и спечелиха квота за участие на световното първенство.
Целият отбор пристигна седмица преди началото на състезанието, за да може да тренира двуразово в залата на специалния килим, одобрен от световната федерация. Усещането да се играе върху този килим е съвсем различно от обикновената тренировъчна настилка, което доведе и до още по-интензивна пренастройка на тренировката при състезателите.

Световно

Състезанието по Тай чи

Състезанието бе разделено на две части – Състезателна част и демонстрационна част, като се играеше на две полета едновременно, като състезанието се излъчваше наживо и може да се види в Ушу ТВ.

Състезателната част се състоеше от много сложни комбинации, скокове, падания, и бавни удари с крака, които са взети от модерното ушу, с цел да се повиши сложността на движенията, прецизност, баланс и сложност. Тези движения не са част от традиционните стилове, затова е и създадено цяло ново направление, което да има състезателна сложност.
В тези състезателни дисциплини властва отборът на Китай, който взе всички медали. Подгласници бяха също „китайци“ от Хонг Конг, Тайван, Макао, Америка, Германия, Канада. Само отборът на Русия, който бе изграден от руснаци, можеше да се бори успешно в тази китайска конкуренция.
Демонстрационната част от състезанието бяха включени традиционните стилове Чън, Ян, У, Сун, където участваха другата голяма част от състезателите. Там бяха насочени и усилията на състезателите от българския национален отбор.

Медали за националите от България

Последният състезателен ден на Световното първенство по Тай Чи в Бургас донесе и мечтаното злато на България. Капитанът на българския отбор Петър Драгоев завоюва първото място в категория традиционен Ян стил, сребърен медал на Чън стил и бронзов медал на Чън стил меч.
Другият успех дойде от участието на Десислава Холодна, която е ученичка на Петър Драгоев, и макар да тренира от едва четири години успя да вземе бронза в категория Чън стил меч в много оспорвана конкуренция.
Третият състезател, спечелил бронзов медал в съревнование с известни спортисти и треньори от цял свят в категория традиционен Ян стил бе Станислав Багалев. Той се занимава с Тай Чи от 1985 година, като е тренирал при учители, като Красимир Димитров и наследникът на Ян фамилията грандмайстор Ян Джун.
Теодор Недев – многократен шампион на европейски и световни състезания, се представи добре на трите дисциплини, но несъобразяване в строгото отмерване на времето на формите, не му даде шанс за медал.
Иво Георгиев участва с две форми Чън стил, но силната конкуренция и първото участие на световно състезание, не му дадоха шанс за медал.
Димитър Тончев участва с една форма в Ян традиционен стил, неговото представяне бе много добро, играта му беше плавна и равна, показа ниво и класа, но силната конкуренция от девет състезатели в дисциплината, не му даде шанс за медал.

Наградените състезатели

Злато на традиционен Ян стил, сребро на Чън стил, бронз на Чън стил меч – Петър Драгоев (СК “Черен Дракон”, капитан на отбора) Бронз на Чън стил меч – Десислава Холодна (СК “Черен Дракон) Бронз на традиционен Ян стил Станислав Багалев (СК “Ушу – Пловдив”)

Тай Чи е едно от най-широко практикуваните бойни изкуства в света днес с 100 милиона практикуващи в цял свят. То ще се разпространява все повече и ще добива популярност в целия свят. Тай Чи дава движение, здраве и хармония.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *