Стилове на Тайдзицюан и разлики между тях

Стилове на Тайдзицюан и разлики между тях

Има 5 различни стила Тайдзицюан

Чен (Chen), Ян (Yang), У/Хао (Wu/Hao), У (Wu), и Сун (Sun). Всички те са свързани помежду си и макар външните движения малко да се различават, вътре енергиите са същите.

Чен Стил

Създаден от Чен Вантин (Chen Wanting) – комбинира бързи и бавни движения заедно с някои скокове и тъпчене с крака.  Традиционните форми  – Старата форма (Лао Дзя) и Уръдейни юмруци (Пао Чуй) са били създадени от 17-тата генерация. Рожденното място на Чен стил е село Чендзягоу (Chenjiagou), окръг Вен (Wen), провинция Хунан (Hunan).

Ян Стил

Създаден от Ян Лучан (Yang Luchan). Ян Лучан е научил Старата форма от майстор от 14-тата генерация на семейство Чен – Чен Чансин (Chen Changxin). Движенията в Ян стил са бавни, равномерни, нежни, големи и широки. Рожденното място на Ян стил е град Гуанфужен (Guangfuzhen) в област Гуанпинфу (Guangpingfu), провинция Хъбей (Hebei).

У/Хао Стил

Създаден от У Юхсиан (Wu Yuxiang). Първият У стил произлиза от Ян и Чен стилове и е бавен, плавен, и малък с високи позиции. У Юхсиан (Wu Yuxiang) е учил от Ян Банхоу (Yang Banhou), 2-ра генерация от семейство Ян, и след това е учил от Чен Куинпин (Chen Qinping), 14-та генерация от семейство Чен.  У/Хао е с по-малка форма. Рожденното място на У/Хао е град Гуанфу (Guangfu), окръг Йонниан (Yongnian), провинция Хъбей.

У Стил

Вторият У стил е създаден от У Куаню (Wu Quanyu), който е учил от Ян Банхоу.  Характерно за стила е накланянето на тялото на страни, като мислено обаче тялото е право. В по-късно време формата на стила е скъсена. Рожденното място на У стил не е известно.

Сун Стил

Създаден от Сун Лутан (Sun Lutang). Сун Лутан (Sun Lutang) е учил от Хао Вейджиан (Hao Weijian). Движенията на стила комбинират стиловете Тайдзицюан (Taichichuan – Юмрукът на великия предел) със Синицюан (Hsing-I-Chuan – Юмрукът на насочената воля) и Багуаджан (Bagua – Дланта на осемте триграми). Рожденното място на Сун стил не е известно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *