Състоянието

Състоянието

Енергийните центрове в тялото

Това са трите ДанТиен-а, се активират вътрешно, отвътре-навън, а не чрез стягане на мускулите в зоната около тях. Тренира се чрез усещане, а не чрез физическо повторение на стягането.

Първи метод

Често хората практикуват два метода за тренировка – единият е физически – многократни повторения на дадено движение, докато то не стане рефлекс, повторение на упражнения, за да се изгради физическа сила, издържливост или друго физическо качество. Това е метод, който дава бързо видим резултат, силата нараства, издържливостта също, но ако силата на противника е по-голяма, не може да се преодолее с по-малка сила. Това води до още повече тренировки в тази посока, даже и до взимането на медикаменти, за повишаване до свръх-човешки възможности на сили и издържливост. Но това уврежда тялото за в бъдеще, а и всяко нещо си има граница и срок.

Втори метод

Другият метод, за преподаване и тренировка, е говоренето и четенето на теория за бойни изкуства. Мозъкът иска информация, която да обработва, той търси идеи, пита, задава въпроси, и ако не намира, търси такива, а ако нещо не разбира, работи в системата на припознаването – „..а, това е като….“ Колкото повече „..това е като…“ имам, толкова повече нещата ни се струват ясни, разбираеми и ние не виждаме тяхната същност, тяхната разлика от другите неща, а виждаме и разбираме само тяхната общност с другите. Да се говори за неща, които не усещаш, за неща, които не си преживял е също толкова трудно и абсурдно да си представиш връх Еверест, но да не си се изкачвал и на хълм. Като да живееш в пустиня и да прочетеш за снега.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *