Трети основен принцип 沉肩坠肘 Chen jian zhui zhou

Трети основен принцип 沉肩坠肘 Chen jian zhui zhou

chen потъвам, потапям се;

jian – рамо;

zhui – вися; падам;

zhou лакът

 

Раменете потъват. Лактите увисват.

Този принцип също е свързан с един основен проблем. Много хора, които не са запознати с основните принципи, имат навика да повдигат раменете си нагоре. Такова изпълнение е неправилно. Неправилно е и да се повдигат лактите, както и лактите да са свити, или издадени навън и сковани. Не е удобно пръстите да са свити. Съществува едно изискване за дланите по време на заниманията с Тайдзицюан. Дланите трябва да бъдат леко протегнати напред. Пръстите са изправени, но все пак малко присвити и леко разделени един от друг. Това положение не само изглежда елегантно, но е и физиологически удобно. Също така, това е естественото положение на дланта при използването й като оръжие за самоотбрана. Ако пръстите са притиснати един към друг, те се сковават. Ако пръстите са прекалено изпънати и разделени един от друг, това също не изглежда добре. Ако пръстите са прекалено отпуснати и свити, изглеждаме безсилни, като че ли нямата никаква енергия. Ако ръката ви е стегната, цялата ви позиция ще изглежда напрегната и скована. Когато пръстите са леко разделени и релаксирани, ще изглеждате добре и ще се чувствате удобно.

Това положение е много удобно и при използването на ръцете и пръстите в бойни приложения. Например, ако удряте напред, това е правилното положение на ръката. Това положение е удобно и за захват, както и за улавяне на китката на противника. При “Диагонален полет” или “Удар надолу към слабините”, положението на ръката е същото. Във всички тези приложения се използва едно и също положение на дланта. То е удобно и подходящо за при­лагане в много бойни ситуации.

Затова, когато практикувате Тайдзицюан, внимавайте да не повдигате раменете си; лактите не трябва да са издадени навън, но недейте и прекалено да ги отпускате; дръжте ръцете в естествено положение. При изпълнението на дадената позиция, вниманието е съсредоточено върху ръцете. Така ръцете не само изглеждат естествено и елегантно, но са и полезни за бойни приложения. Мислете за положението на ръцете, както и на раменете, лактите и китките. Всички стави трябва да са естествено отпуснати и да не се заключват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *