Четвърти и Пети основен принцип

Четвърти и Пети основен принцип

含胸拔背
Hаn Xiong ba bei

hаn задържам, заключвам в себе си; крия; обгръщам;

xiong – гърди;

ba – дърпам, протягам;

bei – гръб

Прибери гърдите, изправи гърба

 

松腰胯
Song yao kua

song – отпускам;

yao – кръст, талия, пояс;

kuaчатал, бедра

Отпусни пояса и бедрата

 

Отпуснете гърдите и изправете гърба. Разхлабете областта на кръста и хълбоците.

Кръстът се използ­ва като ос на въртене. Отпуснете кръста, хълбоците и гръдния кош и изправете гърба. Правилно положение на гръдния кош и гърба: когато гърбът ви е изправен, можете да използвате гръбначния стълб за излъчване на енергия. Изискването, независимо дали практикувате Тайдзицюан или просто стоите изправен, е гърдите да бъдат отпуснати. Това означава, че гръдния кош не трябва да е издаден напред. Така раменете се напрягат и не могат да се движат свободно. Когато гръдният кош е отпуснат, раменете са свободни. Не трябва и да се прекалява с потъването на гърдите навътре в такъв случай раменете отново се стягат; това също е неправилно. Не трябва да се нарушава правилото за естествеността Гърдите трябва да са отпуснати – нито изпъчени напред, нито прекалено прибрани навътре; позицията трябва да е естествена. Хълбоците трябва да са окръглени и отворени.

Когато гърдите са отпуснати, ще можете да държите гърба си изправен. Отпускане на кръста и хълбоците. Силата, която идва от гърба, може да се илюстрира, като не позволявате на противника да натиска ръцете ви надолу. Ако кръстът и хълбоците не са отпуснати, противникът ще ви контролира лесно с бутане или дърпане напред, защото ще ви липсва стабилност.

Как се прави това?

Изискването е да отпуснете гърдите и да изправите кръста. Нека кръстът ви служи за разделителна точка: надолу от кръста се извършва потъване и отпускане надолу; нагоре от кръста енергията се разширява и се издига нагоре, чак до върховете на пръстите. Лопатките и раменните мускули трябва да са отпуснати. Използвайте гръбначния стълб като ос при излъчването на енергия. Енергията може много бързо да достигне от кръста до пръстите. Но няма да можете да направите това, ако гърдите ви са издадени напред. Гърдите трябва да са отпуснати, а гърбът – изправен. Тогава ще можете да излъчвате енергия от гръбначния стълб. Силата идва от краката, пренасочва се от кръста и се изразява през ръцете.Така се появява изразът: “Излъчване на Дзин от гръбнака”.

За да се разбере този израз, трябва да се изясни още нещо.

Става дума за “отпускането на кръста и бедрата” (song yao song kua). Областта на кръста и хълбоците трябва да е разхлабена. Ако в тази област има напрежение, позицията става неправилна. Затова кръстът и хълбоците трябва да са разхлабени и отпуснати и тогава може да се осъществи пренасянето на енергията. Неправилно е само да отпускате гърдите и да изправяте гърба, без да разхлабвате кръста и хълбоците.

От всичко това можете да се убедите, че Тайдзицюан е упражнение за цялото тяло, в което се обръща особено внимание на координацията на кръста. Кръстът се намира в центъра на тялото, а пред него е коремът. Когато кръстът се движи, коремът естествено го следва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *