Лицата на спорта - Интервю със Силви Велев

Силви Велев – в България тайчи се практикува от 1970г.Връщате се от Международния семинар по тайчи в Гърция какво се обсъждаше там и какво се случва във Вашата сфера?

...Представете си, че един съвременен художник се среща с потомък на Леонардо да Винчи, също художник... срещата с такъв човек е не само интересна, но и загадъчна, мистична, тя е силно енергийна, зареждаща. Давам този въображаем пример за това, което стана на семинара, от който аз се върнах. От 15 до 18 октомври 2009г. в гр. Ханя на о. Крит беше проведен поредния семинара по тайчи /тайдзи/ с фамилния майстор Ян Дзюн – 6-та генерация от фамилията Ян. Да поясня: в тайчи различните стилове се класифицират според фамилиите, от които произлизат. Ян стил на тайчи е най-разпространеният в Китай и света, поради простата причина, че той се практикува не само като бойно изкуство, но и като система укрепваща изключително много здравето на човека. На самия семинар, който беше проведен според програмата, бяха застъпени основните моменти - т. нар. „бутащи ръце” /практика/, теория /вътрешни моменти на самото изкуство/, а също така практика, свързана с най-разпространената и видима част - тайчи формата - поредица от последователни, плавни движения, които много хора са виждали да се изпълняват от практикуващи тайчи в парковете.
Какво се случва при нас? Ние просто вървим напред, постоянно и неотменно, така както водата в морето си проправя път напред към брега. Новината е, че следващата година в началото на април месец майстор Ян Дзюн идва в България по покана на нашата Ян Стил Тайдзицюан Асоциация, за да се проведе поредния международен семинар.


От кога се практикува тайчи и в България?
В България тайчи се практикува от 70-те години на миналия век, като Красимир Димитров /Председател на Асоциацията/ създава и първата школа по тайчи, а след 1990 година официално започват да се развиват няколко школи в България, които следват една или друга линия или стил в тайчи. Хората вече свободно можеха да търсят за себе си това, което ги интересуваше и да се развиват.


Ще ни разкажете ли какво е всъщност тайчи?
Тайчи или тайдзи означава „Велик предел” или „Велик хаос” и е Състоянието на Вселената моментално след Хаоса... От „Безпределното” или УДЗИ произлиза ТАЙДЗИ, а след това познатите на всички два първопринципа – ИН и ЯН... и т.н. до като се стигне до обособяването на видимия свят... Всички са виждали кръга с Ин и Ян, /бялата и черната „ капка” съответно с бялата и черната точка в противоположностите/ това всъщност е ТАЙДЗИ, кръга обединява тези два първопринципа, кара ги да се движат и да се обединяват, вечното движение на спиралата при промяната, видимата и невидимата част, Битието и Небитието. Ако говорим за ТАЙЧИЧУАН /ТАЙДЗИЦЮАН/, като бойно изкуство, то неговият превод ще бъде: Бокса на „Великият предел”...


Как Вие лично открихте пътя към тайчи?
До тайчи се докоснах за пръв път през 1982 година... малко след това натурфилософията и учението за Дао, отключи интереса ми към изкуството и то не само към тайчи, но и към китайската пейзажна живопис, калиграфията, поезията и музиката.С какво тайчи се различава от другите източни учения и бойни изкуства?

Аз специално винаги съм изтъквал, че при тайчи най-добре се забелязват неговите два аспекта - бойното изкуство и системата за здраве... нещо като ин и ян. Всички бойни изкуства и практики за здраве си имат своите специфични особености. Тайчи ОБЕДИНЯВА МНОГО бойни изкуства и системи за здраве. Тайчи е ВЪТРЕШНО БОЙНО ИЗКУСТВО, КОЕТО РАЗВИВА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ЕНЕРГИИ, МИСЪЛТА ВОДИ И НАПРАВЛЯВА ТЕЗИ ЕНЕРГИИ ТАКА, ЧЕ ТЕ МОГАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ СВОИТЕ ФУНКЦИИ СПОРЕД НАШИТЕ НАМЕРЕНИЯ... Такава енергия е ЦИ.

Може ли да видим тайчи по филмите?
Да, в много филми за бойни изкуства, майсторите по тайчи са представени, като непобедими бойци и към тях са изпитвали винаги страхопочитание и уважение... Всички са знаели за планината УДАН, легендарният Джан Сан Фън – основоположника на тайдзицюан и манастира УДАН, в който и до сега се изучават Вътрешни бойни изкуства.


Всеки ли може да посещава заниманията по тайчи?
Да, абсолютно всеки може да се занимава с тайчи, няма никакви ограничения за възраст, както жени и мъже така и деца... децата запомнят много бързо движенията, които за много възрастни им се струват крайно трудни и дори непосилни... но, винаги и най-дългото разстояние започва с първата стъпка!!!


По агресивен или по умиротворен става човек след тайчи?
Популярността на Ян стилът е най-голяма, заради функциите му като упражнения за здраве, дълголетие, уравновесяване на характера и изграждане на по-добри отношения. Със сигурност, човек става много по-смирен, неагресивен, балансиран, дестресиран.


Наистина ли тайчи лекува?
Правени са различни изследвания относно влиянието на тайчи върху здравето... Как и защо има влияние върху здравето? Правилното движение спомага за отпушване на каналите /върху тях са разположени точките за акупунктура/, по които тече жизнената енергия Ци, наред с това правилната методика на преподаване, познаването на различните физиологични и биомеханични процеси води и до лекуването на различни заболявания.


Какви болести може да излекува?
Напълно премахва стреса! Влияе изключително добре на опорно двигателния апарат и костната система. Предотвратяват се редица заболявания... артрози, коксартрози. Нормализира обмяната на веществата и нормализира кръвното налягане, влияе на сърдечно – съдовата система и кръвообращението, оросяването на мозъка... Нормализира телесното тегло - 30 минути тайчи изгаря два пъти повече калории от 30 мин. бавно бягане. Самото отпушване на каналите чрез енергията ЦИ води и до рефлекс върху много вътрешни органи...


Ако човек реши да се запише на тайчи как трябва да се приготви и какво да очаква?
Ако говорим за някаква подготовка, то човек малко или много е запознат поне с външната и видимата страна на тайчи. Иначе относно преподаването, аз специално провеждам въвеждащи уроци чрез, които установявам така да се каже обратна връзка с начинаещия, разяснявам основни принципи.


Какъв спортен екип е подходящ за тренировките?
Нужно е спортни обувки и свободни дрехи... има упражнения, за които е необходимо дрехите да бъдат подходящи, да не ги късаме и да се налага от залата да се ходи в магазина.По кое време на деня е удачно човек да се занимава с тайчи?
Научил т. нар. форма, човек най-добре е да се практикува сутрин и то в парка на открито и чист въздух. Що се касае до обучението, то тук вече няма ограничения... дали ще бъдеш в залата или сред природата, важни са правилните наставления и методика на преподаване.


Препоръчвате ли го на деца?
Тайчи е подходящо за деца, но малко родители виждат смисъл в това децата им да се занимават с нещо, което самите те не разбират, а децата бързо копират движенията и при една правилна методика може добре да се подготвят.

От колко годишни може да ги запишем на тай чи?
Възрастта е относителна. Ако децата започват училище след 6-7 годишна възраст, то и тогава би било добре да се започне в тази възраст, но пак казвам, че всичко зависи и от самите родители!


Какви качества развива тайчи у подрастващите?
Качествата са комплексни – развиват се тялото и характера, дисциплината и самодисциплината, концентрацията, а не на последно място и послушанието.


Разбрах, че развива не само тялото, но и ума – как?
Както споменах по горе тайчи е вътрешно бойно изкуство - мисълта води всичко, там, където е мисълта там е енергията, бавните движения се „ИЗПЪЛНЯВАТ” първо от мисълта, тя подготвя тялото и възможността му да реагира според нашите НАМЕРЕНИЯ!


След заниманията с тайчи става ли човек по-извисен и по-добър?
Със сигурност и двете! Хората, които практикуват тайчи се докосват и до учението за Дао/Пътя/, ИН и ЯН, а подобрявайки своето здраве, човек става и по-щастлив, по-добър и мъдър.


Пожелайте нещо и на българските деца?
Да слушат родителите си, а на самите родители да се вглеждат повече в своите деца, защото те са истински Учители!

източник: 01.12.2009 | Вергиния Генова, www.az-sportuvam.com