Ян ТайДзи - първи семинар във Варна - 5.06.2010На 5 ти юни 2010 във Варна се проведе за първи път семинар по фамилен Ян стил Тайдзицюан, организиран и ръководен от Георги Тодоров, инструктор към Ян стил ТайДзи Асоциация - България, клон Бургас.

След провелата се активна кампания с плакати, листовки и интернет, много желаещи се свързаха с него, но само 11 човека успяха да присъстват на самия семинар. Те бяха с различни интереси - карате, кунгфу, медитация, философия, движение, но всички бяха запознати с традицията на ТайДзи и очакваха с нетърпение първите си уроци.

В началото беше представен фамилния Ян стил, неговото богато минало, както бе отделено специално внимание на десетте принципа.
След лека загрявка, включваща упражнения за китките, лактите, рамената, гръбнака и ставите на краката, бяха показани основните позиции на тялото и краката.
Последва обща тренировка на основното ходене в Ян Стил Тайдзицюан и основните позиции на ръцете.
Това даде и възможност да се премине и към практика на първите движения от 103 позиционната форма.

Присъстващите на семинара усвояваха със завидна лекота и практикуваха с ентусиазъм тези движения. За краткото време всички преминаха през движенията на "Лан Цяо Уей" ("Да хванеш птичката за опашката"), "Дан Биен"("Единичен камшик") и "Ти шоу"("Да вдигнеш ръце").

Почивката зареди всички с нова енергия, като след нея бяха показани основите на упражненията с партньор "Бутащи ръце" и всички тренираха хоризонтален кръг с една ръка и с две ръце.

За всички беше интересно да разберат принципа на „прилепването” и „слушането”. Бе демонстрирано използването на техниката "Лю" ("отвеждане"), а техниките "Ан" ("бутане") и "Лие"("разделяне"), бяха тренирани като бойни приложения с партньор.

Семинарът премина в изключително приятна атмосфера, трениращите бяха концентрирани и усвояваха със желание изцяло новата информация.
Инструкторът Георги Тодоров и присъстващите се разделиха, с уговорката всеки месец да има по една среща, която да прерасне в оформянето на стабилна група трениращи.

В суматохата никой и не бе помислил за снимки, но важна бе първата крачка по дългия път към корените на ТайДзи.