4,5 и 6 септември 2010 - Международен Ян ТайДзи семинар в ПловдивВ Пловдив на 4, 5 и 6 Септември 2010 година се проведе петият, вече традиционен семинар по Ян стил ТайДзиЦюан, воден от Шъфу Герман Атанасов.

Шъфу Герман Атанасов, 45 г., който тренира ТайДзи от 1992-ра година в Пловдив, заминава за Америка 1999 година и от 2001 година е частен ученик на Лаошъ Ян Дзюн, 6 та генерация фамилия Ян, определен от фамилията като основен представител и преподавател на стила по света. Посещава частни уроци и специализирани семинари с майстора в различни щати в Америка. През последните години успява всяко лято да е в България и да споделя своите умения с практикуващите Ян стил ТайДзи.

В ТайДзи семинара се включиха 25 човека от София, Пловдив, Стара Загора и Бургас, които тренираха усилено в залата на ул. Опълченска.

Почивките през трите дни на семинара, бяха отредени за журналистите, които направиха своите интервюта в залата за бойни изкуства на ул. Опълченска 13. Присъстваха журналисти от вестник Марица и вестник Глас, както и от Националното Радио. Организатор на събитието бе шъфу Станислав Багалев, дългогодишен инструктор по ТайДзи, 4 пъти републикански шампион по форма – 1992, 1993, 1994 и 1995 година в стиловете Ян и Чън.

Съботният ден, 4 Септември, бе посветен на ТуиШоу програми и бойни приложения. В началото на семинара, Шъфу Герман изрази задоволство от уменията на участниците да изпълняват Дългата форма и затова темата на семинара бе насочена към бутащи ръце и бойни приложения.

В края на първата част на семинара много от участниците със задоволство споделиха, че сега, след като са правили бойните приложения на формата, им е станало по-ясно защо определени движения се изпълняват по този начин. Шъфу Станислав също помагаше при тренировката на бойните приложения и ТуиШоу.

В Неделният ден, 5 Септември, към семинарът се присъединиха още хора, които нямаха възможност да се включат от самото начало. През този ден Шъфу Герман раздели трениращите на две групи, като на по напредналите той самия показа – техника на ръката, кръг с две ръце, фа дзин използвайки движения от дългата форма, упражнения за мекота и много бойни приложения. На другата група Шъфу Станислав показа ТуиШоу програмата вертикален кръг и бойни приложения, с което отново показа, че ТайДзи не е само плавни движения за здраве, а реално бойно изкуство и неговото правилно приложение може да донесе много поражения на противника.

6ти Септември, понеделник, бе предвиден за занимания с инструкторите и помощник инструкторите от различните градове – София, Пловдив, Стара Загора и Бургас. Присъстваха 10 човека, на които Шъфу Герман Атанасов преподаде методика за обучение по ТайДзи, която те да прилагат в своите школи, както и всикчи кръгове в бутащите ръце. Въпреки, че първоначално Шъфу Атанасов се чувстваше отпаднал от вирус, само след няколко минути работа, той възвърна своята кондиция, с което демонстрира отново положителното и бързо влияние на ТайДзи върху здравето.

Добрата подготовка на инструкторите позволи да бъдат разгледани всички кръгове на бутащите ръце. В рамките на 4 часа бяха показани, отработени и коригирани – хоризонтален кръг с една и две ръце, вертикален кръг с две ръце, кръг с две ръце с прилепване на китките, лактите и раменете, кръг “Осморка” както и преходи от един кръг в друг и много вариации. Усещането у трениращите бе, че ТайДзи няма край, каквато е и основната концепция на това бойно изкуство “движение без спиране”.
Всички оцениха уменията на шъфу Герман, доказвайки отново, че българите могат да преподават ТайДзи на световно ниво, стига да имат качествена информация от извора, а не само от книги и видеофилми.

В края на семинара бяха връчени дипломи за различни степени на изявилите се ученици, както и фланелки на инструкторите и помощник инструкторите.

Този семинар за пореден път доказа, че ТайДзи в България има подем и растеж, като бе отбелязано и от грандмайстор Ян Дзюн при първото му посещение през месец Април тази година, който ще се проведе втори семинар в България през 2011 година в Пловдив и Стара Загора.

ТайДзи в България навлиза в нов период – правилна методика на преподаване и правилни тренировки, които ще спомогнат за подобряване нивото на практикуващите и подготовка за участието в международни семинари.

още снимки ...