Втори международен семинар в България по Тайдзицюан Ян стил с грандмайстор Ян Джун, 5-та генерация Ян фамилияПрекрасно и топло време посрещна всички на втория международен семинар по Тайдзициюан в Пловдив и Стара Загора. Освен основният ни гост, грандмайстор Ян Джун, който е сегашният пазител и глава на семейство Ян, славещи се с това, че преди шест генерации основателят на фамилията Ян Лучан е преподавал на императора и е бил шеф на личната му гвардия, наши гости бяха и майстор Клаудио Мингарини – главен инструктор за Италия, отговарящ за Европа, Анна Синискалко – една от основните инструкторки на тайдзи академията в Рим, Тереза Зунига, Костанца Лонго и Дориана Кортеси, както и китаецът Чен Шиннин, който живее в Словения, тренирал е в планината Удан и е ръководител на словенската Ушу федерация.

И тази година организаторите бяха Станислав Багалев от Пловдив - дългогодишен практикуващ Тайдзи, четири пъти републикански шамипион по тайдзи, преподавал тайдзи в Пловдивски университет; Тихомир Тодоров от Стара Загора, който дълги години преподава тайдзицюан и синицюан, сребърен медалист от третия национален шампионат по Тайдзицюан през 2005 г. в Джаодзоу провинция Хенан, Китай, ръководител на старозагорската школа по тайдзи и участвал редица обучения в Германия и Италия под ръководството на майстор Ян Джун и Клаудио Мигарини. Тази година съорганизатор бе и Герман Атанасов от Чикаго, който се занимава с тайдзи от 1992 година, бил е републикански шампион по тайдзи в Бълграия и след занимаването си в Америка става личен ученик на майстор Ян и вече девет години посещава неговите семинари и частни уроци.
Още след пристигането си на софийското летище гостите се отправиха към Пловдив. Там те бяха настанени в хотела и след това се разходиха из града. Всички бяха учудени от модерния и европейски изглед на Пловдив, съчетал в себе си традиция, античност и съвременост. Българската кухня бе и основната тема на вечерта, където на разговор се събраха всички инструктори на школи, обединени от присъствието на грандмайстор Ян.


На следващия ден още рано сутринта започна семинарът – той се провеждаше в голямата зала „Олимпиада”, побрала всички участници, които тази година бяха над четиридесет и пет. Майстор Ян започна с основни теоретични идеи, свързани с философията и теорията на Ин–Ян. Освен че отговаряше на въпроси, той и задаваше въпроси на аудиторията, за да разбере каква е теоретичната подготовка на участниците на семинара, какво е тяхното разбиране за идеята на тайдзи, защото информацията и книгите за проблема са толкова много – някои написани от хора, които не са практикували; превеждани от хора, които на са вникнали в проблема, поради липса на практика и учител, което често води до объркване у четящите и практикуващите. С неговите насочващи въпроси и дълбоки отговори на всички участници ставаше все по-ясна идеята, която е залегнала в практикуването на тайдзи. Имаше въпроси и отговори даже на темата за въздействието от разстояние на хора, които се опитват да се приближат до даден майстор, но не могат. Грандмайстор Ян отговори просто, че съобразно теорията на Ин–Ян не е възможно да се въздейства и излъчи сила или енергия без пряк контакт, но ако някой от практикуващите умее това, той държи да му бъде показано и разяснено.


Здраво стъпил на земята, майсторът демонстрира идеи от формата, бутащи ръце, приложения, фадзин. Всяко негово движение бе прецизно, точно, чисто и навременно, изпълнено с енергия от цялото тяло. Когато се движеше, всички погледи бяха вперени невярващо и възхитено в него, а някои от хората, които са се опитвали да практикуват над двайсет години бяха изумени, казвайки – ето това е майстор, ето това е истинска информация.

Първият ден завърши с преговор на някои основни идеи за формата на ръката, за позицията на раменете, кръста, таза, колената, стъпалата, погледа и духа. Това бе практическо напомняне на десетте основни принципа, ръководещи тайдзи.

Вечерта бе отделена за празничната вечеря, която събра на едно място всички практикуващи. Време и място за срещи на стари приятели, място за осъществяване на нови контакти, време за спомени и за идеи за бъдеще.
Вторият ден от семинара мина на високо темпо. Майсторът детайлно преподаваше всяко движение, обясняваше всеки детайл, показваше приложения за разясняването на неясните преходи. Всички тренираха усилено, въпреки голямата жега в и извън залата, която бе пречка, необходима да се преодолява допълнително. Вечерта бе посветена на разходка из Стария град на Пловдив, на кафе и българска бира, разглеждане на забележителностите, както и на оживени разговори, водещи се на три езика.
Последният ден от семинара в Пловдив се оказа и специален ден – рожденият ден на майстора – 19-ти юни. Всички се строиха и след официалното китайско приветствие го поздравиха с честит рожден ден. Той се изненада и усмихна, благодари на всички, но веднага се върна в концентриран работен ритъм.


Последният ден на семинара по форма бе интензивен и труден. Формата към края си става все по-сложна и изисква все повече концентрация и координация на тялото с правилната идея. Въпреки жегата, умората на тялото и мозъка всички успяха да се концентрират и да завършат движенията.Накрая всеки получи сертификат за участие, изработен по проект от Пламен Пеев, също голям фен на тайдзи.

Веднага след приключването на семинар всички се отправиха към Стара Загора, където бяха поканени на празнична вечеря на открито в прекрасен и модерен ресторант. Организаторите подариха на майстора по случай неговия рожден ден картина от български художник с детайли от българската култура, както и бронзова склуптора на войн с меч и кон. Майстор Ян бе изненадан и трогнат от вниманието, което всички засвидетелстваха.
През следващите дни в Стара Загора се проведоха и другите два семинара – Сабя и ТуиШоу.

Понеделникът събра над тридесет човека със саби в залата, която сякаш отесня, когато всички се опитаха да развъртят оръжията едновременно. Майстор Ян, спазвайки постоянно мерки за сигурност, демонстрира формата елемент по елемент, карайки всички да усетят силата и бързината на това оръжие, което зарежда с мощ и енергия.

Въпреки знанието на формата от всички се оказа, че детайлите, силата, връзките и духът са доста по-различни от това, което всеки е виждал и правил. Както спомена и майсторът, формата със сабя е лесна и с малко движения, но е трудна за истинско постигане на умения.


След семинара се проведе и изпит за степени, като в комисията бяха Майстор Ян, сифу Клаудио, Герман Атанасов, Ана Синикалко и Тереза Лунга. Станислав Багалев успешно премина през тежкият трийсет минутен практически тест.
На следващия ден бе и последният семинар от поредицата, но може би и най-интересният – бутащи ръце или ТуиШоу. Ограниченият брой хора даде възможност да се видят детайли и идеи, които отдалече или на видео не се виждат или се разбират погрешно. Защото най-важното бе усещането за ефирност на натиска, залепване, водене и контрол, придружено от мощно избухване.


Майсторът първоначално видя нивото на практикуващите и започна с техника на ръката – идеята за въртене в точка и прилепване. Последва непрекъснатото следване на силата на противника, момента на пренасочване и осъществяване на приложението. Тук вече всичко имаше значение – формата на ръката, техниката на ръката, залепването, следването, положението на тялото, на раменете, на кръста, на таза, на коленете, на тежестта. Майсторът поговори и за тайминга – за момента, в който всичко се случва.

Всички присъстваха на уникално събитие – разкриването на същността на стила, практикуван от милиони хора по света, които даже и не знаят, че съществува тази част от тайдзи, а тези, които знаят, надали са се докосвали до майстор от такава велечина, за да усетят истинската сила и мощ на тайдзи.
Семинарите през тези дни бяха мотивиращи за всички, а разговорите с майстора бяха незабравими – част от предаването на фамилията не само чрез думи, но и чрез усет.

Грандмайстор Ян е новото начало на стила – човек, който живее в Америка, пътува в Европа и преподава на английски – нещо уникално за фамилията досега, която е била винаги част от Пекин и Китай.
Едно ново начало, даващо сила и знание на всички, практикуващи фамилен Ян стил на Тайдзицюан.

България
Юни 2011
още снимки ...