Златни медали по ТайДзи на републиканското първенство в Бургас 2011

На 1.10.2011 в Спортна зала „Никола Станчев“ в Бургас се състоя състезание по Ушу за купата на България. В дисциплините ТайДзиЦюан – ръчна форма и ТайДзиЦюан – къси оръжия представителите на ЯСТАБ Вили Христова, Димитър Андонов, Константин Стамов и Пламен Драганов спечелиха първите места. Състезанието бе напрегнато и интересно, за което допринесе конкуренцията от БАТЯТ (Българска Асоциация по Традиционен Ян Тайджикуан) и други клубове.
Състезанието протече при прекрасна организация, която бе дело на Българска федерация по Ушу.
Финалното класиране е :

ТайДзиЦюан – ръчна форма
Константин Стамов –първо място и златен медал
Пламен Драганов – второ място и сребърен медал
Димитър Андонов – трето място и бронзов медал


ТайДзиЦюан – къси оръжия
Пламен Драганов - първо място и златен медал
Константин Стамов - второ място и сребърен медал
Димитър Андонов - трето място и бронзов медал
Вили Христова се класира в дисциплината „ТайДзиЦюан – къси оръжия“ на четвърто място, с което заяви твърдо намерението си за медал в следващото състезание.
Състезанието бе интересно и доказа, че практикуващите от Бургас от Ян Стил ТайДзиЦюан Асоциация – България налагат сериозно присъствие не само като резултати, а също и като стил и индивидуални качества. Тяхните изпълнения се разпознавах по плавността , лекотата и грациозността на движенията, а също и по стабилността на релаксираните им позиции. Всичко това определено е резултат от дългогодишната упорита работа за изграждане на орагнизация и методика на преподаване в ТайДзиЦюан на Сифу Герман Атанасов и Сифу Станислав Багалев, и знанията и напътствията на Грандамасйстор Ян Джун, 5-та генерация Пазител на традицията на фамилия Ян .
Състезанието показа също че, традицията на трениращите от Бургас да са носители на медали на всички състезания,започната през 2007 година, продължава. През тези години се смениха доста състезатели, но присъствието на бургазлии в челната тройка оставаше неизменно:


Републиканско първенство по Ушу – 2007, Бургас
Ваня Стоянова – 1 място, златен медал
Бисер Петров – 1 място, златен медал
Десислава Георгиева – 3 място, бронзов медал


Републиканско първенство по ушу – 2008, Пловдив
Ваня Стоянова - 1 място, златен медал
Георги Тонев - 3 място, бронзов медал


Републиканско първенство по ушу – 2009 година, Пловдив
Пенка Георгиева – 1 място, златен медал
Георги Тонев – 1 място, златен медал


Републиканско първенство по ушу – 2010 година, Димитровград
Георги Тонев – 2 място, сребърен медал
Константин Стамов – 3 място, бронзов медал


Републиканско първенство по ушу – 2011 година, Варна
Константин Стамов – 1 място, златен медал
Пламен Драганов – 3 място, бронзов медал

От класирането в годините се вижда ясен стремеж към качество в преподаването и практикуването на Тай Дзи Цюан, водещ до високи резултати в класирането по състезанията.
Това се видя съвсем ясно на Гала вечерта на състезателите по ушу, която се проведе същия ден от 17.00 часа. На нея състезателите от ЯСТАБ – Бургас направиха демонстрация на фамилен Ян стил в група. По време на изявата в залата се чуваше тихо само нежната музика на фона, която като че ли подчертаваше леките, плавни и изящни движения на Вили Христова, Димитър Андонов, Константин Стамов и Пламен Драганов. Карето се движеше със завиден синхрон и след завършването си предизвика буря от аплодисменти. Аплодираха всички – зрители, състезатели, треньори и съдии, повечето виждали много демонстрации в живота си, но не и толкова впечатляваща.


На Гала вечерта гости бяха кмета на Бургас г-н Димитър Николов, областната управа, общински депутати и други известни обществени личности . Те бяха дошли да изкажат радостта и съпричастността си към развитието на спорта и бойните изкуства в Бургас. Кметът Димитър Николов поздрави организаторите с перфектната организация и участниците във вечерта със впечатляващите изпълнения и демонстрации и заяви своята бъдеща подкрепа за ушу в Бургас.
Цялостното впечатление от състезанието и Гала вечерта оставя впечатление за положени дългогодишни усилия за изграждане на можещ и знаещ инструкторски и треньорски състав, за създадени успешни и работещи връзки с обществеността, и като резултат от това е налице водещото място на състезателите и трениращите от бургаския клуб в ТайДзиЦюан.

още снимки ...