История

Днес съществуват 5 различни стила Тайдзицюан, като първообразът на системата е Чън стил, който векове е бил семеен стил. За първи през 1820 година човек извън фамилията е посветен в тайните на системата. Неговото име е Ян Лучан, който впоследствие става учител на императора и императорската гвардия.
Това е и началото на традицията на Тайдзицюан във фамилия Ян.

Здраве

Тайдзицюан е добре познат като дълга поредицата от бавни и плавни движения, които се играят всяка сутрин в парка от хора в Китай и по целия свят.
Тайдзи често е представяно и практикувано като терапия базирана на бойно изкуство, но със цел подобряване на здравето и продължителността на живота.

Изследователите на Тайдзи откриват, че дългогодишното му практикуване има благоприятно влияние върху подобряване на контрола над равновесието, гъвкавостта и сърдечносъдовото здраве, както и върху заздравяване на костната и мускулна система.

Изследванията показват намаляване на прага на болката, стреса и тревожността. Други проучвания разкриват подобряване на сърдечносъдова и дихателната функция при здрави хора както и при тези, които са били подложени на байпас на коронарната артерия. Пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, инфаркт, артрит и множествена склероза, постигат подобряване благодарение на Тайдзи. Тайдзи също така показва намаляване на симптомите на хиперактивност с дефицит на концентрация при подрастващите.